Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


November

2010.02.20

NOVEMBER

1.-Mindszentek ~ Mindenszentek napja

E nap estéjének halott-tiszteleti szokásai a római Feralia ősi halotti ünnepeiből nőttek ki. Mindenszentek napján Zentán a család minden tagja meggyújt egy-egy gyertyát. Akié a leghamarabb ég el, az hal meg elsőnek.

2.-Halottak napja

Székelykevén, halottak napjára virradó éjjel, ha valaki álmában eszik a halott családtaggal, hogy az ne váljon hazajáró lélekké, valamilyen ételt átvisznek a szomszédba.

11.-Márton napja

Régen Márton nap a gazdasági élet fontol őszi zárónapja volt. Baranyában, pl. Akkor hajtották be a Gulyát legelőre.

19.-Erzsébet napja

Erzsébet a tél és a karácsony rámutatónapja: �Szent Erzsébet napja tél erejét szabja." Mindenütt azt tartják, ha esik Erzsébetkor, akkor lágy tél lesz, nem kell félni a téli zimankótól, erős hidegtől, fagyoktól. A gazdák azt mondják, amilyen Erzsébet, olyan lesz decemberben karácsonykor. Erzsébetkor rendszerint leesik az első hó. �Erzsébet megrázza a pendelyét�, havazik. Most már mindenféleképpen be kell fejezni az őszi búza vetését.

22.-Cecília napja

Bálint Sándor említi, hogy �Versecen, a várhegyen élt Szent Cecília, a város oltalmazója. Gondoskodik a szőlősgazdákról. Ott lebeg a levegőben, és fonalat húz Verse körül, hogy semmi baj ne érje. Ezért a várost a járvány, tűzvész, háború mindig megkímélte.�

25.-Katalin napja

Mindenütt azt tartják, ha Katalin kopog, karácsony locsog. Zentagunarason ezt így fogalmazzák meg: �Ha Katalin locsogós, karácsony ropogós." Katalin rámutatónap, megmutatja január időjárását.

30.-András napja

András a téli évnegyed kezdőnapja. Mint ilyen, a férjjósló, párjósló cselekmények egyik fontos napja. Egész nap böjtöltek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.