Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


piskóták

2009.03.16

Néger kocka


Hozzávalók
Tésztához:
5 tojás sárgája
5 dkg margarin
21 dkg cukor
21 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 dkg kakaópor
2,5 dl tej

Kenéshez:
baracklekvár

Krémhez:
5 tojás fehérje
25 dkg cukor

Mázhoz:
6 dkg cukor
3 dkg kakaópor
3 evőkanál tej
10 dkg vaj
Elkészítés
1. A tojássárgáját és a cukrot robotgéppel kb. 5 percig keverjük, majd a margarint hozzáadva tovább verjük. Apránként a kakaóval és a sütőporral összekevert lisztet és a tejet is beledolgozzuk a masszába.
 
2. Kikent nagy tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 percig sütjük.
 
3. Felmelegített baracklekvárral megkenjük, majd kihűtjük.
 
4. A tojásfehérjét gőz felett kemény habbá verjük, a végén a cukrot is beledolgozzuk. Azon melegében a tésztára simítjuk.
 
5. A mázhoz valókat szintén gőz fölött felolvasztjuk, simává keverjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a habra kenjük. Megvárjuk, amíg kicsit megdermed, majd forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

 

Babapiskótás süti


Hozzávalók
Tésztához:
2 evőkanál kakaópor
2 egész tojás
2 evőkanál méz
20 dkg cukor
5 dkg margarin
40 dkg liszt
2 mokkáskanál szódabikarbóna

Krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
fél liter tej
6 púpozott evőkanál rétesliszt
2 csomag babapiskóta
2 dl rum
Elkészítés
1. A tésztához valókat  - a liszt és a szódabikarbóna kivételével -, gőz fölött 5 percig kevergetjük. A szódabikarbónát a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Simára gyúrjuk, majd két nagy tepsi nagyságú lapot nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, közepes tűznél egyenként megsütjük.
 
2. A tejet a vaníliás cukrokkal és a liszttel sűrűre főzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt tejes masszát. Az egyik tésztalapot megkenjük a krém felével, erre rumban megforgatott babapiskótákat helyezünk.
 
3. Rátesszük a krém másik felével megkent második tésztalapot, krémes felével lefelé. Jól lenyomatjuk és legalább egy napig puhulni hagyjuk.

 

Citromkrémes szelet


Hozzávalók
Tésztához:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
1 dl tej

Krémhez:
3 tojásfehérje
20 dkg cukor
fél citrom leve
15 dkg vaj
Elkészítés
1. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és belekeverjük a tésztába.
3. Vajazott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, 170°C-on kb. 20 percig sütjük.
4. A citromkrémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és gőz felett verjük tovább. A fél citrom levét csöpögtetve keverjük hozzá.
5. A krémet lehűtjük, közben a vajat habosra keverjük és a kihűlt krémmel összedolgozzuk.
6. A kihűlt tésztát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel.  A megtöltött süteményt szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Narancsos kosárka

 
Hozzávalók
Tésztához:
3 tojás
15 dkg porcukor
10 dkg liszt

Krémhez:

2 nagy narancs
2 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg cukor
2 tojás
5 dl tej
20 dkg margarin
Elkészítés

1. A porcukrot a tojásokkal lassú mozdulatokkal összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Sima, krémszerű tésztát kapunk.

2. Sütőpapírral bélelt sütőlapon, vékonyra szétterítve, 4-5 tésztakorongot alakítunk belőle.

3. Előmelegített sütőben, 200 °C-on 8-10 perc alatt megsütjük.

4. A megsült, még forró tésztát lefordított poharakon szabálytalan formájú kosarakká formázzuk.

5. A narancsok héját vékonyan lereszeljük, és kifacsart levükkel együtt lábasba töltjük. A kétféle cukorral, a tojásokkal , a pudingporral és a tejjel sűrűre főzzük.

6. A margarint először magában kikeverjük, majd kanalanként a kihűlt narancsos krémet is hozzádolgozzuk.

7. A kész krémet a kihűlt kosárkákba töltjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Tetejét narancsgerezdekkel, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

 

Rumos félhold

 
Hozzávalók

A tésztához:
50 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
40 dkg cukor
25 dkg margarin
6 tojás
2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor

A mázhoz:

25 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál feketekávé
½ dl rum

Elkészítés

1. A puha margarint a kétféle cukorral krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.

2. A tejet is hozzákeverjük, majd a masszához dolgozzuk a sütőporos lisztet és a keményre felvert fehérjéket.

3. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.

4. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük a tésztákat úgy, hogy a barna legyen alul, a tetejére simítjuk a világos masszát. Előmelegített sütőben, közepes tűznél megsütjük.

5. A mázhoz valókat jól kikeverjük, hogy sima legyen. Amikor a tészta megsült, 2-3 perc várakozás után a mázat a tetejére öntjük, elsimítjuk, és ha teljesen kihűlt, akkor pogácsaszaggatóval félholdformára kiszaggatjuk.

 

Havas háztető

 
Hozzávalók
3 db készen kapható mézes tortalap
(vagy 6 tojásból sütött vékony piskótalap)

Töltelékhez:
25 dkg darált háztartási keksz
4 evőkanál cukor
2 evőkanál rum
2 evőkanál kakaópor
5 dkg margarin
2,5 dl tej

Vaníliás krémhez:
5 dl tej
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag főzni való vaníliás pudingpor
15 dkg margarin

Mázhoz:
4 evőkanál víz
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
15 dkg cukor

Szórni:
10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés

1. Egy tésztalapot tálcára teszünk (ha piskótát használunk, előbb hosszában 3 felé vágjuk), majd a töltelék hozzávalóiból henger alakot gyúrunk, és a tészta közepére fektetjük.

2. A krémhez valókból – a margarin kivételével – gyakran kevergetve, sűrű krémet főzünk. Amikor már csak langyos, belekeverjük a margarint is.

3. A krémet a töltelék köré kenjük háromszög alakban, majd mindkét oldalról megtámasztjuk egy-egy tésztalappal, hogy háztető formát kapjunk. Hűtőbe tesszük dermedni.

4. A máz hozzávalóit, kevergetve simára főzzük, majd hűlni hagyjuk. Mielőtt teljesen megszilárdulna, a tészta tetejét bevonjuk vele, és megszórjuk a kókuszreszelékkel. Ismét hűtjük, majd forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.