Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fánk

2009.03.17

 

Hogyan fogjak hozzá? Fánkot ennék!

Sokan kedvelik, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, bonyolult. Pedig nem az. Ehetjük krémmel, csokiba mártva vagy lekvárral. A szalagtól sem kell megijedni, csak egy apró trükk, és fehér masni díszeleg a csodás, aranybarna, ropogós süteményünk derekán.

A kezdő háziasszonyok nem szívesen fognak "bonyolult" ételek, kelt tészták készítésébe. Aggodalmaskodnak, hogy nem kel majd meg a tészta, "szalonnás" marad, vagy nem sül át kellőképpen, netán összeesik vagy leragad. A fánksütésről sokan azt mondják, nehéz, és ha mégis sikerül, nem biztos, hogy szalagos lesz, pedig éppen az benne a pláne. Az alábbian részletesen megmutatjuk a fánk sütését, azt az elkészítési módot, ahogyan egészen biztosan sikerülni fog!

A tuti jó recept

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só

Fánksütés lépésről lépésre

1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.

 


2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.

 

3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük. 


 


4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.

 


 


5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és mégegyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
 

 


6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.


 



 

7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.    


 

8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.


 

 


9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.



 

10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.
 

 



11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható. 


 

5 perces fánk

Hány személyre: 2-4

» 1 db tojás, 1 csom. sütőpor, 1 kis doboz natúr joghurt, 15 dkg liszt

Össze kell keverni a hozzávalókat és egy evőkanállal, forró olajba szaggatni és kisütni, majd a végén lecsöpögtetni, lekvárral, porcukorral tálalni.

Fánk

Hány személyre: 4-5

» 30 dkg liszt
» 2 dkg élesztő
» 3 tojás sárgája
» porcukor
» 2 dl tej
»
» 0,2 dl rum
» 20 dkg vaj

A tejben elkeverjük a porcukrot, az élesztőt és egy kevés lisztet. Amikor felfutott, összegyúrjuk a többi hozzávalóval, majd meleg helyre tesszük, és állni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk, és újra kelni hagyjuk. Utána forró olajban megsütjük. Lekvárral tálaljuk.

Cseh fánk

Hány személyre: 4

» 30 dkg liszt
» 3 tojás
» 2 dkg élesztő
» 2 ek. porcukor
» 1 dl tej
» 1 mk. olaj
» vaníliás cukor
»

A tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd megkelesztjük. Utána a liszthez adjuk, a tojások sárgájával, a porcukorral és a val együtt. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy tészta legyen, majd összegyúrjuk a tojások habjával. Meleg helyen kelni hagyjuk, majd kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Egy tükörtojássütőt felforrósítunk, a mélyedésekbe 1-1 mokkáskanál olajat teszünk, majd kisütjük benne a fánkokat.
Vaníliás cukorral meghintve és lekvárral tálaljuk.

Eclaire

Hány személyre:

» 10 dkg vaj
» 10 dkg liszt
» 1 l víz
» 3 tojás
» 60 dkg kávés vagy csokoládés tejszínhab
» 10 dkg fondán

Együtt főzzük a vajat a liszttel és a vízzel, és közben állandóan kevergetjük. Beleütjük egyenként a 3 tojást, de már csak akkor, ha levettük a tűzről. Enyhén olajos sütőfelületre egyforma hosszúkás alakokat teszünk a masszából és forró sütőben megsütjük. Mikor kihült, áthúzzuk a tetejét barna vagy csokis fondánal úgy, hogy azt előre melegítjük, belemárjuk és hagyjuk megkötni. Majd az egyik oldalról késsel bevágjuk a tetejét és megtöltjük a tejszínhabbal.

Fánk (gyorskelesztős)

Hány személyre: 4-6

» 50 dkg liszt
» 2 tojássárgája
» 2 ek. porcukor
» 5 dkg vaj
» 3 dkg élesztő
» 1/2 l tej

Az élesztőt kevés tejben megfuttatjuk. A tojássárgáját az olvasztott vajjal és a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt. A kelesztőben a lisztet összegyúrjuk a tejjel, és a tojásos masszával, majd megkelesztjük. Forró olajban kisütjük.

Gyors ízes fánk

Hány személyre: 4-6

» 30 dkg liszt
» 15 dkg sertés zsír
» 6 dkg cukor
» 1 kk. citromlé
» 1 tojássárgája
» barack vagy ribizlilekvár
» olaj

A lisztet összegyúrjuk a zsírral, a cukorral, a citromlével és a tojássárgájával, majd egy gyúródeszkán kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd olajban kisütjük őket. A fánkokat kettesével összeragasztjuk a lekvárral, és így kínáljuk őket.

Képviselőfánk

Hány személyre: kb. 20 db

» 10 dkg vaj
» 10 dkg liszt
» 1 dl víz
» 3 tojás
» 30 dkg tejszínhab
» 30 dkg sárgakrém
» 5 dkg cukor

Együtt főzzük a vajat a liszttel és a vízzel, és közben állandóan kevergetjük. Beleütjük egyenként a 3 tojást, de már csak akkor, ha levettük a tűzről. Enyhén olajos sütőfelületre egyforma gömdöket teszünk a masszából és forró sütőben megsütjük. Kihülés után levágjuk a tetejét és beletöltjül a tejszínhabbal elkevert sárgakrémet. ( a krém receptje lásd a krémeseknél) Olyan magasra töltjük, hogy mikor visszatesszük rá a tetejét, az ne érjen az aljához. Ha nem tálaljuk azonnal, tegyük hidegre.

Paprikás fánk

Hány személyre: 4

» 2 adag paprikás krumpli
» 2 tojás
» 1 ek. búzadara
» 1 púpozott tk. piros fűszerpaprika
» 1 mokkáskanál törött feketebors
» olaj

A paprikás krumplit egy villa segítségével összetörjük, majd belekeverjük a búzadarát és a tojást. Így kb. tíz percig állni hagyjuk, majd a fűszerekkel ízesítjük, végül egy evőkanállal forró olajba adagoljuk, és így kisütjük a fánkokat.

Túrófánk

Hány személyre: 4-5

» 1/4 kg túró
» 1 tejföl
» 2 tojás
» 2 ek. cukor
» pici
» 1 mokkáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
» 25 dkg liszt
» 1 citrom reszelt héja

A hozzávalókat összekeverjük, majd vizes evőkanállal kiszaggatjuk. Forró olajban kisütjük a fánkokat, majd vaníliás cukorral meghintjük őket.

Túrófánk I.

Hány személyre: 4

» 25 dkg túró, 20 dkg liszt, 1 kis pohár tejföl, fél sütőpor, 3 tojás, vaníliás cukor, , cukor, fahéj vagy kakaó

A hozzávalókat keverd simára egy nagy tálban, majd forró olajban süsd aranybarnára. Annyi olajat használj, hogy a fánkok meg tudjanak benne fordulni. Az elkészült fánkokat fahéjas porcukorba vagy kakaóba forgasd bele.


Túrófánk II.

Hány személyre: 4-6

» 25 dkg liszt, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 1 evőkanál kristálycukor, 2 dl tejföl, 2 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipetnyi

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a val. Hozzáadjuk a túrót, tojásokat és a tejfölt. Jól összedolgozzuk. Kanállal forró olajba szaggatva pirosra sütjük. Nagyon dagadni fognak. Lassan kell sütni, hogy a közepe is átsüljön. Porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.

Túrós fánk

Hány személyre: 4-5

» 30 dkg liszt
» 24 dkg vaj
» 30 dkg túró
» 4 tojás sárgája
» 1 sütőpor
»
» 20 dkg porcukor
» 1 vaníliás cukor

A lisztet összegyúrjuk a vajjal. A túrót áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt a liszthez adjuk, és az egészet összegyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Forró olajban megsütjük.

Tarkedli fánk

Hány személyre: 4-6

» a tésztához: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 3 dkg vaj, 3 tojás, 1/2 citrom héja,
» sütéshez: olaj
» töltéshez és a tálaláshoz: 20 dkg barackíz
» tetejére: porcukor

Az élesztőt egy dl langyos tejben, kevés cukorral, egy kanál liszttel összekeverjük, és langyos helyen felfuttatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A maradék lisztet a tojások sárgájával, csipetnyi val, a reszelt citromhéjjal meg a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk. Az élesztőt, és az olvasztott vajat belekeverjük, majd az így kapott sűrű "palacsintatésztába" a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. A tarkedli- (tükörtojás-) sütőt olajjal kikenjük, közepes lángon megforrósítjuk, majd a tésztából egy-egy bő evőkanálnyit a sütő mélyedéseibe töltünk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. A fánkokat párosával, barackízzel összeragasztunk, végül porcukorral megszórjuk.

Sajtos fánk

Hány személyre: 4-5

» 20 dkg liszt
» 4 tojás
» 2 dkg vaj
» tejföl
» Töltelék:
» 4 tojás sárgája
» 3 dl tej
» 10 dkg reszelt sajt

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből habot verünk. A tojások sárgáját a vajjal, liszttel, a tojáshabbal és annyi tejföllel, hogy lágy legyen, összegyúrjuk. Kinyújtjuk, kis fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd zsírban kisütjük.
A 4 tojássárgájából a tejjel és a sajttal gőz felett krémet főzünk, majd a kis fánkokat összeragasztjuk vele.

Káposztás fánk

Hány személyre: 4-6

» a tésztához: 50 dkg liszt 3 tojás 2 evőkanál olaj 1 evőkanál tejföl
» töltelékhez: 1 nagy fej vöröshagyma 2 evőkanál olaj 80 dkg káposzta őrölt bors 20 dkg főtt, füstölt tarja 1 tojás
» nyújtáshoz: liszt
» sütéshez: olaj

A lisztet a tojásokat, az olajat, a tejfölt és egy kevés t összedolgozunk, majd fóliába csomagolva fél órán át hűtőben pihenni hagyjuk. A fölaprított vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk. A lereszelt és kinyomkodott káposztát hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve puhára pároljuk. A tűzről levéve val, őrölt borssal ízesítjük, majd az apróra vágott füstölt húst is beleforgatjuk. A tésztát két cipóba osztjuk, belisztezett deszkán egyenként 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk és a káposztát elterítjük rajta. Széleit tojással megkenjük és szorosan fölcsavarjuk, majd másfél centi vastag szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben 2 evőkanálnyi, egy másikban másfél ujjnyi olajat forrósítunk. A káposztás tekercseket előbb az első serpenyőbe rakjuk úgy, hogy ahol a hajtás van, azon a felén süljön meg. 1-2 percnyi sütés után két villa segítségével a másik serpenyőbe átemeljük, és bő, forró olajban, fedő alatt a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Lecsöpögtetjük és azon forrón kínáljuk.

Forgácsfánk

Hány személyre:

» 25 dkg liszt
» 3 dkg vaj
» 7 dkg vaníliáscukor
» fél dl tejföl
» 2 tojás
» fél dkg élesztő
» kevés
» 2 cl rum
» 20 dkg zsír
» 15 dkg baracklekvár

A liszthez hozzáadjuk a vajat, és a tojások sárgáját. Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, hozzáadva kevés t, kanál cukrot, evőkanál tejfölt és a rumot. Összeöntjük a kettőt, és jól meggyúrjuk, majd cipóformában fél órát hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk, és ciframetélővel tenyérnyi nagyságúra daraboljuk fel. Ez egyes darabokat ujjnyi vastagsúgúra tobábbvágjuk. Felforrósítjuk a zsírt és fedő alatt barnára sütjük a tésztákat. Sütés után meghintjük vaníliáscukorral, és lekvárral tálaljuk.

Részeges fánk

Hány személyre: 4-6

» tésztához: 50 dkg liszt 2,5 dl tej, 5 dkg cukor 3 dkg élesztő 5 dkg vaj, 2 tojás 1 kiskanál reszelt citromhéj
» a sütéshez: olaj
» fürdéshez: 30 dkg porcukor 2,5 dl világos sör

Egy mélyebb tálba öntött liszt közepébe kis mélyedést nyomunk, a langyos tejet, a cukrot beleszórjuk, és az élesztőt rámorzsoljuk. Pihentetés után a vajat, a reszelt citromhéjat, a tojásokat hozzáadjuk és dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztából lisztes kézzel 2 centi átmérőjű golyókat formálunk, majd forró olajban aranysárgára sütjük, kiemelve lecsöpögtetjük és még forrón megfürdetjük a porcukorral elkevert sörben.

Kukoricás fánk

Hány személyre: 2

» 30dkg konzervkukorica,
» 5 tojás,
» 7,5dkg liszt
» ,
» bors,
» 2evőkanál vagdalt petrezselyemzöld,
» olívaolaj,
» reszelt ementéli.

Öblítsük le és csöpögtessük le, majd törjük át a kukoricát.Adjuk
hozzá a lisztet,a felvert tojásokat.zzuk,borsozzuk,és adjuk hozzá a vagdalt petrezselyemzöldet.Jól keverjük össze az egészet,hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.Kis fánkokat készítsünk,és serpenyőben,kevés olívaolajban süssük ki.Mindkét oldalon süssük aranysárgára,csöpögtessük le,majd megszórhatjuk reszelt sajttal.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.