Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lángosok

2009.03.27

Lusta lángos

hozzávalók:

3 dkg élesztő
1/2 l tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 ek só

Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük langyos helyen.
A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.

A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk.

 

Krumplis kenyérlángos

Hozzávalók:1 kg langyos héjában főtt krumpli
2 cs. szárazélesztő
10 dkg sütőmargarin

3 dl meleg tej
kb. 30 dkg liszt

A krumplit meghámozzuk, finomra lereszeljük. Kelesztőedénybe tesszük. Hozzáöntjük a tejet, melybe beletettük az élesztőt és a sót. Felolvasztjuk a margarint, hozzákeverjük. Végül részletekben hozzáadjuk a lisztet, amíg könnyen kezelhető, már nem ragacsos tésztát kapunk. Lezárjuk a tálat.
Meleg helyen 45 percig kelesztjük (én a sütőt szoktam 37 c körüli hőmérsékletre beállítani).
Ha szépen megkelt, kis liszttel a tálban összedolgozzuk, majd kiolajozott tepsibe nyomkodjuk (egy nagy vagy két kis tepsi).
170 c-on fél óra alatt megsül.

Zöldségkrémleves, bableves mellé jól illik.
Nagyon egyszerű és finom. Frissen fogyasszuk. Fontos, hogy ne hideg krumplivak dolgozzunk, ha másnapos, kicsit mikrózzuk meg.

Az elkészítése kb. két óra, de munka nem sok van vele.

 

Hűtős lángos

Hozzávalók:1 kg liszt
1 csomag (5 dkg) élesztő
1 pohár kefir
1 tojás
1 kanál só
1/2 liter tej
+ olaj a sütéshez

A lisztet összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tojást és a kefirt. Az élesztőt kevés hideg tejben elmorzsoljuk és a liszthez adjuk. A maradék tejet hozzáöntjük a liszthez és jól összedolgozzuk. Egy nagy tálba tesszük, lefedjük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap a tésztából lecsípünk egy darabot, és lisztezett felületen széthúzogatjuk. Forró olajban mindkét oldalát világosra sütjük. Tejföllel megkenve és reszelt sajttal megszórva tálalhatjuk.

 

Húsos lángos

Hozzávalók:1 kg lángostészta,
20 dkg tetszőleges felvágott,
1-2 késhegynyi bors,
olaj a kisütéshez.

A felvágottat apróra vagdalom és borsozom.
A húsmasszát összegyúrom a lángostésztával.
A lángosokat forró olajban kisütöm.

 

Egyszerű lángos

Hozzávalók:1 kg finom liszt
3db tojás
6 dl kefír
5 dkg élesztő

2dl tej
kevéske cukor, hogy megkelljen az élesztő

Mindezt robotgépel összedagasztani , lefóliázni a tál tetejét ,hütőbe tenni, másnap forró, bő olajban kisütni !!
Olajos, vagy vizes kézzel érdemes a tésztát kivenni és formázni, mert úgy nem ragad!

 

 

   
x  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.