Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


aludtejes piskóta

2009.04.16

Aludtejes piskóta

Hozzávalók: 30 deka liszt, 2 deci aludtej, 20 deka cukor, 2 tojás, 1 kis csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 deka vaj, vagy margarint. A tepsi kikenéséhez zsíradék és liszt. A tészta tetejére 30 deka megtisztított, kockára vágott gyülölcs, vagy 5 deka étcsokoládé. ( 5 deka dió, 5 deka mazsola )

A tésztához valókat habverővel, vagy ami még jobb, robotgéppel alaposan kikeverjük, és kikent, kilisztezett tepsibe öntjük. Tetejére gyümölcsöt, vagy durvára vágott csokoládét hintünk, ( de tehetünk rá darabosra vágott diót és mazsolát is ) A forró sütőbe toljuk, de  csak közepes tűznél sütjük. Hidegen kockára

vágjuk.

Hamis mézes

Hozzávalók: a tésztához 3.5 deciliter cukor, 3 tojás, 5 deka vaj, 3 deciliter víz, 1 csomag sütőpor, annyi liszt, hogy piskóta sűrűségű tésztát kapjunk. A tepsi kikenéséhez zsír és liszt. Gyümölcsíz vagy bármilyen krém ( fahéj ).

Habosra keverünk 2.5  deciliter cukrot az egész tojásokkal meg a puha vajjal. Közben megpitítjuk a maradék 1 deciliter cukrot, és felengedjük  vízzel, simára forraljuk. A tojásos masszához öntjük, belekeverjük a sütőport, meg annyi lisztet, hogy piskótatészta  sűrűségű masszát kapjunk. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük és lassu tűznél megsütjük.  ( A tésztába keverhetünk még fahéjat is ). Ha kihült, két darabba vágjuk, és gyümölcsízzel, vagy bármilyen krémmel összeragasztjuk, utána szeljük fel. Legjobban a diókrém illik hozzá.

Hipp-hopp almás

Hozzávalók: 4 tojás, 8 deka vaj, vagy margarin, 30 deka cukor, 10 evőkanál tej, 30 deka liszt, 1 csomag sütőpor, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 alma, zsír és liszt a tepsi kikenéséhez. Tetejére porcukor.

Habosra kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal, vagy margarinnal. Hozzákeverjük a sütőport, a tejet, a lisztet, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. Zíirral kikent közepes nagyságú tepsibe öntjük, tetejét zsemlemorzsával meghintjük, és megtisztított, vékonyra szelt almát rakunk rá. Ezután sütjük.

Csokoládé bomba sütés nélkül

Hozzávalók: kb. 20 db babapiskóta, 15 deka vaj, 3 tojás, 15 deka porcukor, 5 evőkanál kakaó, 1-2 evőkanál rum, 2-3 deci tejszín, 2 evőkanál cukor.

Finom édesség és se főzni, se sütni nem kell. Habosra keverünk 15 deka vajat, 3 tojás sárgájával meg 15 deka porcukorral, hozzáadunk 3 evőkanál kakaót , 1-2 evőkanál rumot,  végül óvatosan, nehogy összetörjön a tojások kemény habbá vert fehérjét. A tál aljára egy réteg krémet terítünk,  erre babapiskótát fektetünk egy sorban, majd ismét krém, erre piskotasor jön, bomba alakban. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart.  Tetejére, oldalára krém kerüljön. Jégszekrényben legalább 1 napig állni hagyjuk, hogy a hab nedvességétől a piskóta megpuhuljon. Tálalás elött az egészet bevonjuk édes tejszínhabbal, és tetejére keserűcsokolédé-öntetet csorgatunk.

A mázt legegyszerűbben úgy készítjük, ha 2 evőkanál kakót simára keverünk 2 evőkanál cukorral meg egy kevés vízzel, sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve beledobunk 2 deka vajat, és addig keverjük, míg a vaj meg nem olvad benne. Csak hidegen, közvetlenül dermedés elött csorgatjuk a habra, különben a hab megolvad alatta.

Kavart linzer

Hozzávalók: 4 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 4 tojás, 10 deka darált dió, 1 szelet csokoládé, ribizlilekvár.

 

A négy tojás sárgáját kikeverjük 4 evőkanál porcukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a lisztet. Előmelegített sütőben, kizsirozott tepsiben félig megsütjük. Mialatt sül, a 4 tojás féhérjét 3 evőkanál porcukorral felverjük habnak, majd hozzáadjuk a darált diót és a megpuhított csokoládét. A félig megsült tésztát megkenjük ribizlilekvárral, rákenjük a diós, csokoládés habot, és befejezzük a tészta sütését.

Rácsos mézes

Hozzávalók: fél kiló liszt, 25 deka porcukor, 5 deka zsír, 1 tojás, 2 evőkanál méz, 1 deci tejfel, kis csomag sütőpor, egy csipet őrölt fahéj és szegfűszeg.

 

A lisztet a sütőporral összekeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a mézet, a tejfelt, a fűszereket, és jól összedolgozzuk. A tészta egyharmadát meghagyjuk rácsnak, a többit a kizsirozott, kilisztezett tepsibe nyomkodjuk. A maradék tésztából megcsináljuk a rácsokat. Előmelegített sütőben rózsszínűre sütjük, s még melegen meghintjük porcukorral. Kockára vágva tálaljuk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.