Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kezdőknek

2009.03.14
OMLETTEK
Az omlett az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető étel, amely ráadásul kimondottan egészséges is. Minden nemzetnek van egy tipikus omlettje – a spanyoloktól a japánokig, az olaszoktól az oroszokig - az alap recept ugyanaz. Az omlett alapanyaga természetesen a tojás, amely magas B vitamin, fehérje, folik-sav tartalma végett az  egyik legfontosabb alap- táplálékunk..

ALAPOMLETT:
1személyre
 
  • 2 tojás
  • 1 tk vaj
  • 1-2 ek tej vagy tejszín (tojás nagyságától függően)
  • 2 csipetnyi só
  • bors

Elkészítés

Amíg a serpenyőben a vaj megolvad -  a tojást, sót és a tejet verjük habosra egy villával vagy mini kézi habverővel. Öntsük a tojást a serpenyőbe, és hasonlóan a palacsintához hagyjuk a felvert tojásokat egyenletesen szétfolyni. Süssük 2-3 percig – vagy addig amíg az omlett teteje már nem folyékony.
Hajtsuk félbe, és tálaljuk pirítós mellé.

Variációk

Az alap omletthez sok mindent tehetünk - pl póréhagymát  paprikát, paradicsomot, gombát, cukkínit, sajtot, sonkát ,halat stb. Először vágjunk apróra egy kis fej vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasszuk meg a vajban - adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket, pároljuk fedő alatt néhány percig. Amikor a zöldségek megpuhultak (de nem szétmáltak!!!) adjuk hozzá a felvert tojásokat. Keverjük egy kicsit, és egyenletesen oszlassuk el a serpenyőben. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten süssük addig, amíg a tetején nem látható folyékony tojás. Vágjuk fel torta szeletekre, és tálaljuk.

Tippek

  • Ha sok tojásból készítünk omlettet, a teteje csak akkor sül át rendesen ha vagy fedő alatt sütjük (és ezáltal megpárolódik) vagy grill alatt pirosra sütjük.
  • Hidegen is tálalható – vágjuk fel kockákra, remek parti-étel! Piknikre  is kiváló!
  • Gyerekek egyik kedvence – így elrejthetünk benne néhány zöldséget! Babaételnek is kiváló 8 hónapos kortól.
  • Az omlettet alkalmazhatjuk palacsintaként vagy tortillaként is - töltsük meg zöldségekkel, majd hajtsuk félbe vagy csavarjuk fel!
  •  
    Diétázók vaj helyett használjanak olívia olajat!
1. Zöldséges omlett

Hozzávalók: 15 deka sós vízben előfőzött zöldség, 3 egész tojás, két evőkanálnyi tejfel, pici só, 5 deka vaj.

(Előétel, vagy hústalan vacsorai étel) Spárgapépet, vagy zöldborsót, lehet gyenge zöldbab is, puhára főzünk és leszűrjük, 3 tojást és két kanál tejfelt, pici sót jól elkeverünk és forró vajban egy palacsintasütőben kisütjük, a zöldséget beletesszük és összehajtva feltálaljuk. Igen kitünő sonkával is. A tetejét meghinthetjük reszelt sajttal.

 

 2. Túrós omlett

Hozzávalók: 3 tojás, 2 kanál tejfel, kis só, fél kanál túró.

 

2 tojást felverünk, hozzáadunk 2 kanál tejfelt, kis sót, fél kanál áttört túrót. A palacsintasütőbe vajat vagy olajat teszünk és ha forró, a masszából omettet sütünk. Kevés túróval lehintjük és felgöngyölítjük. Forrón tálaljuk

3. Angol omlett

Hozzávalók

  •  6 tojás felverve
  • 2/3 csésze tej
  • 1 csésze reszelt sajt
  • 1 póréhagyma
  • 10 dkg gomba
  • 3 szelet bacon (húsosabb szalonna)
  • 1 ek vaj

Elkészítés

  1. A póréhagymát és a gombát aprítsuk fel. A sütőt állítsuk be 180 fokra.
  2.  A bacon-t vágjuk fel kis kockákra, és egy serpenyőben süssük ropogósra, adjuk hozzá a vajat, az aprított póréhagymát és gombát. Egy-két percig dinszteljük, majd vegyük le a tűzhelyről.
  3. A tojást keverjük el a tejjel és a reszelt sajt nagy részével. Amikor a sütő felmelegedett, öntsük a tejes tojást a serpenyőbe, keverjük el. Szórjuk meg a tetejét a maradék reszelt sajttal, majd tegyük be a sütőbe. Kb 20-25 percen át süssük barnára.
  4. Tálaljuk melegen, szeletekre vágva.
 

4. Magyaros omlett

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 5 tojás
  • 2-3 evőkanál tej
  • 1 tk (csípős) gulyáskrém
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, tegyük rá az aprított hagymát, majd rövid dinsztelés után a kolbászt. Ha a kolbász zsírja kisült, adjuk hozzá a darabokra vágott paradicsomot és paprikát.
  2. Közben verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet és a gulyáskrémet. Öntsük a tojást a serpenyőbe, fedjük le, és süssük készre az omlettet.
  3. Tálalás előtt szórjuk meg sóval, borssal.
Tipp: a magyaros omlett készítésénél nem kell feltétlenül és kizárólag a fenti hozzávalókhoz ragaszkodnunk, hiszen tehetünk az omlettbe póréhagymát, újhagymát, sonkát, szalonnát, tálalhatjuk snidlinggel megszórva vagy karikára vágott csípős paprikával, esetleg reszelt (magyar) sajttal gazdagítva.

5. Olasz Cukkinis Omlett

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 1 kisebb cukkini
  • olívaolaj
  • 10 db fekete, mag nélküli olajbogyó
  • ½ tk szárított olasz fűszerkeverék (vagy oregano, bazsalikom, stb.)
  • 1 vastagabb szelet feta sajt
  • só és őrölt bors
  • Elkészítés:

  1. A tojásokat verjük fel, tegyük bele a reszelt parmezánt, sózzuk és borsozzuk.
  2. A cukkinit szeleteljük fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, a cukkinit kissé pároljuk meg benne. Öntsük rá a tojásos keveréket, és süssük pár percig (ne túl erős tűzön). Szórjuk rá a tojásra az olajbogyót, a felkockázott feta sajtot és a zöldfűszert.
  3. 160 fokos sütőben 5 percig sütjük, vagy fedővel letakarva a tűzön további 5-8 percig sütjük.

    6.  Francia omlett

    Hozzávalók

    • 3 tojás
    • 50ml tej
    • Só, bors
    • 2 ek kecskesajt
    • 1ek aprított szárított paradicsom
    • 1ek aprított bazsalikom
    • Bazsalikom olaj

    Elkészítés

    1. Egy kézi habverővel verjük fel a tojást a tejjel, majd sózzuk, borsozzuk meg.
    2. Egy lapos serpenyőt vagy palacsintasütőt kenjünk meg vajjal, és öntsük bele a felvert tojásokat. Süssük ki a palacsintához hasonlóan – amikor a tojás már nem folyik, szórjuk meg a kecskesajttal, szárított paradicsommal és aprított bazsalikom levelekkel. Öntsünk le 2ek bazsalikom olajjal (opcionális). 
    3. A serpenyőben egy lapos fakanál segítségével hajtsuk félbe, majd 1-2 perc múlva csúsztassuk át egy tányérra.
    4. Vágjuk félbe, és tálaljuk melegen.

     

    7.Kiados omlett

    • 10dkg zöldborsó
    • 6 szalonna csík (bacon)
    • 6 tojás
    • 10dkg kecskesajt (penészes burkolatú)
    • 1 marék bazsalikom levél
    • Parmesan sajt
    • Só, bors
    • 5-10 dkg vaj

    Elkészítés

    1. Kapcsoljuk be a grillsütőt. Amíg az melegszik,  vágjuk fel a szalonna csíkokat kis kockákra, a kecskesajtot pedig csíkokra (a penészes héjjal együtt!).
    2. A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd süssük ki a szalonna darabokat ropogóssá. Adjuk hozzá a zöldborsót, és kevergessük  tovább 1-2 percig.
    3. Öntsük rá a felvert tojást, és amikor az omlett félig átsült, tegyük rá a kecskesajt szeleteket. Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint. Szórjuk meg  reszelt parmesan sajttal, majd grill alatt barnítsuk meg 2-3 percig (akkor jó, amikor mikor a kecskesajt szétolvad).
    4. Tortaszeletekre vágjuk és melegen tálaljuk.

     

     
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.