Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rétes töltelékek

2009.10.17

 

Rétes- töltelékek

 

(2 cipóból nyújtott lapokhoz elegendő mennyiségben.)

 

Almatöltelék:

 

1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük.

Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.

 

Túrótöltelék:

 

50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát.

Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.

Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.

Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.

Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.

 

Diótöltelék:

 

15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 evőkanál tejjel.

Vagy:

5 tojás sárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral, hozzáadjuk a 20 dkg őrölt diót, majd a tojások keményre vert habját, és egy kanál morzsát. Lazán kell felsodorni, hogy legyen helye nőni a tölteléknek.

Vagy:

25 dkg cukrot kevés vízzel olvasszunk fel, majd forraljuk is, s ekkor keverjük hozzá az 50 dkg darált diót. Tehetünk hozzá lazításként egy kevéske tejet is, de túl lágy ne legyen.

 

Mákos töltelék:

 

50 dkg darált mákot sűrűre főzünk egy csésze tejben, amelybe 25 dkg cukrot kevertünk, s ha kihűl, vaníliás cukorral, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Ízlés szerint keverhetünk hozzá mazsolát, és 2-3 evőkanálnyi lekvárt is.

Ügyeljünk arra, ne legyen túl híg a töltelék.

 

Káposztatöltelék:

 

80 dkg-1 kg káposztát legyalulunk, kicsit megsózzuk, s fél órát állni hagyjuk, s kicsavarjuk.

5 dkg megforrósított zsírban először fedő alatt, kevés vízzel pároljuk, majd félidőtől fedő nélkül sárgára pirítjuk.

Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, vagy cukorral. Ezt a rétest sütés után nem cukrozzuk.

 

Cseresznyés-, meggyes-, és szilvás töltelék:

 

Egy rétesre 50 dkg gyümölcsöt számítsunk, kimagozzuk, levét kissé kinyomkodjuk, s a megkent, morzsával hintett tésztára szórjuk. Végül fahéjas cukorral szórjuk meg egyenletesen.

Nagyon finom úgy is, ha még darált mákkal is meghintjük.

 

Tökös töltelék:

 

A sütnivaló tököt lereszeljük, egyenletesen rászórjuk a zsiradékkal locsolt, morzsás tésztára, bőven megszórjuk vaníliás cukorral ízesített kristálycukorral, s fahéjjal is keverhetjük

 

Tökös-mákos töltelék:

 

10 dkg darált mákot elkeverünk 1 dl tejföllel, 20 dkg cukorral, reszelt citromhéjjal, és 40 dkg sült tökpürével. A tölteléket meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal.

 

Rizstöltelék:

 

10 dkg mosott rizst háromszoros mennyiségű tejben megpárolunk, 2 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral ízesítjük, s amint kihűlt, a tésztára kenjük.

Vagy:

A kihűlt tejberizshez 2 tojás sárgáját adunk, 3 dkg vajat, pár dkg mazsolát, és a tojások keményre vert habját.

 

Burgonyás töltelék:

 

4 tojás sárgáját 4 evőkanál cukorral habosra keverünk, elkeverjük 4 evőkanál főtt, tört burgonyával, 2 evőkanál tejföllel, 4 evőkanál darált dióval, és a 2 tojás keményre vert habjával.

 

Húsos töltelék:

 

40 dkg hagymát nagyon apróra vagdalunk, 1 dl olajon megfonnyasztjuk, feleresztjük 2 evőkanál vízzel, és belekeverünk 50 dkg darált főtt, vagy sült húst (maradékokat felhasználhatunk).

Együtt pároljuk, szükség esetén 1-2 kanál vizet adunk hozzá, míg a hagyma teljesen elfő.

Hozzáadunk 2 evőkanál tejfölt, jól megborsozzuk, és kihűtjük.

Ezután elkeverjük 2 db felvert tojással.

Ezt a masszát kenjük a zsírozott, morzsával szórt réteslapra.

 

Csokoládés töltelék:

 

4 rúd reszelt csokoládét 3 dl tejben megfőzünk.

 3 evőkanál lisztet simára keverünk kevés tejjel, majd állandó keveréssel hozzáöntjük a forró csokoládét, vigyázva, hogy ne csomósodjon meg a massza.

Felforraljuk egyszer, majd kihűtjük.

5 dkg vajat habosra keverünk 3 tojás sárgájával, hozzákeverünk 5 dkg darált mandulát és 8 dkg cukrot. Belekeverjük a tojások keményre vert habját, és a lehűtött csokoládékrémet, s ezzel kenjük meg a lapot