Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szerelem szine

2009.03.26

Miét pont piros?


Ha azt mondom: a szerelem színe, mindenki rögtön az érzelmileg legintenzívebb színre, a vörösre asszociál, mely Valentin nap közeledtével megtölti a kirakatokat, és otthonunkban is egyre több vörös dekoráció jelenik meg

De miért ez a szenvedélyes szerelem színe?
Milyen jeleket mutat a szerelmes ember? Emelkedik a pulzusszáma, gyorsul a szívverése és a légzése, növekszik a vérnyomása – pontosan ugyanezeket a hatásokat váltja ki a vörös szín, amikor valakinek „forr a vére”, de ez történik akkor is, ha „vöröset lát”. Cselekvésre kényszerít, ösztönző hatású, tettvágyat, izgalmat, hódításvágyat, bátorságot, élénkséget vált ki. Ha új ötletekre, dinamizmusra, teljesítőképességre van szükség, ha egy hideg helyet kell felmelegíteni, vörös színt kell alkalmazni. Gyors döntésre kényszerít, erőteljes erőt sugároz. Nagy felületen, vagy hosszútávon türelmetlenné, nyugtalanná, agresszívvá teheti az embert, „túlpörgeti” a szervezetet.

 

Túlfűtött érzelmek
Számos, egymással ellentétes, intenzív  érzelemhez köthető a vörös szín, kezdve a dühtől, gyűlölettől, erőszakosságtól a szenvedélyes, tüzes szerelemig, vágyig. Egy aktív, agresszív, feltűnő, beszédes szín, szimbolizálja a szenvedélyt, erőt, energiát, tüzet, szerelmet, szexet, izgalmat, férfiasságot, hatalmat, veszélyt, határozottságot, összefonódott olyan fogalmakkal, mint vér, rózsa, vagy az érett gyümölcs. Képviselheti mind a gonoszt, mind Cupidot, a római szerelem istent. A régi emberek védelemre használták a vörös színt. Az ókori Görögországban vörös lepellel segítették a túlvilágra jutni halottaikat. Rómában a menyasszony tűzpiros fátyla a szerelem, szenvedély kifejezője volt. A zsidó és keresztény hagyományban a komolyság, a fenség színe. A piros lámpás házak színeként máig a paráznaságra utal. Kínában szerencsét és boldogságot jelent, de az észak-amerikai indiánok számára a katasztrófa szimbóluma.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.