Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A legféltettebb kincsünk:a V í Z

2009.03.26

.. Legféltettebb kincsünk: a Víz

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, mégis hihetetlen mostohán bánunk vele. Folyóink nagy része szennyezett és gyorsabban szivattyúzzuk ki földalatti víztartalékainkat, mint ahogy azok természetes úton újratöltődnek. 2032-re a népesség több mint fele valószínűleg "vízhiányos" körülmények között fog élni.

..........................Március 22-e a víz világnapja.


... A víz: maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel "táplálkozik", sejtjeink, szerveink folyamatosan igénylik a kellő működéshez a folyadékot. Szervezetünk minden sejtje tartalmaz vizet, ettől maradnak a szövetek rugalmasak. Az emberi test 75 százaléka vízből áll (sőt agyunk még ennél is több, 85 százalék vizet tartalmaz), amit folyamatosan pótolni kell az ivással. Ezért is tragikus, hogy az emberiség létezésének egyik legfontosabb biztosítéka - a Föld ivóvíz-készlete - környezetünk szennyeződése (és szennyezése!) miatt veszélybe került.

...A vérkeringést élénkítésére
A vérnyomása gyakran alacsony, és erőtlennek, fáradtnak érzi magát? A hideg vizes karzuhany segít. Alkalmazza kis ideig, mindkét kezét tartsa hideg víz alá, majd a csuklótól a könyöke felé haladva tusolja le a jobb alkar belső oldalát. Ezután következzen a bal keze.

....Ha fáj a hátunk...
Ha időnként fáj a dereka, egy forró vizes zuhannyal enyhíti a görcsöt. Folyasson kellemesen forró vizet a hátára, eleinte gyengédeden, mintha szitáló eső lenne, majd teljesen nyissa ki a csapot, hogy az erős vízsugár átmasszírozhassa a begörcsölt izmokat. Végül még egyszer váltson gyengébb, aztán erősebb fokozatra.

....Alkalmazzunk meleg borogatást!
A következő menzesz alkalmával előzze meg az alhasi fájdalmakat, méghozzá egy meleg borogatással, amely ellazítja a begörcsölt izomzatot. Egy vászonkendőt mártson forró vízbe, csavarja ki, majd terítse a hasára. A tetejére tegyen egy vastag törölközőt, és pihenjen így kb. 20 percig.

....Mire jó a hideg borogatás?
Stressz, alváshiány, időjárás-változás, sok minden okozhat fejfájást. A legegyszerűbb és leggyorsabb gyógyír ilyenkor a hideg vizes borogatás. Tegyen 2 percre a hűtőbe egy nedves kendőt, majd rakja a tarkójára. Csavarjon a nyaka köré egy kendőt, és pihenjen így 10-20 percet.

....Az étető nedű
Szakértők szerint naponta kb. 2-2,5 l vizet kell innunk, lehetőleg egész napra egyenletesen elosztva. A helyes mennyiség azonban a testsúlytól is függ: 10 kilónként 2 dl vízzel kell számolni. Egy 70 kg-os embernek tehát muszáj legalább napi 1,5 l. vizet innia!

....Váltófürdő a visszerek elleni ,,harcban"

Ha hajlamos a visszeresedésre, egy kicsit változtasson a reggeli zuhanyozás menetén: mostantól változtassa a hideg és meleg vízsugarat! Engedjen felváltva nagyon meleg és nagyon hideg vizet a lábára. Kezdje a forróval, majd váltson hidegre, és így tovább. A hőmérséklet változása edzi és erősíti az ereket, a meleg hatására ugyanis kitágulnak, a hidegtől pedig összehúzódnak. Minél gyakrabban alkalmazza, a ,,tréninget, annál rugalmasabbak maradnak majd.

....Gőzölés, a légutak nyugtatója
Nyáron a klímaberendezéstől gyakran kiszárad az orr és a torok nyálkahártyája. Pótolja forró gőzzel a légutak elvesztett nedvességtartalmát, mielőtt az apró gondból komoly nyári megfázás alakulna ki.

Így alkalmazható: egy nagy fazékban forraljon fel kb. 2 liter vizet. Ha szereti, 1 marék kamillavirágot is tehet bele. Hagyja hűlni 5 percig, majd hajoljon fölé, miután fejére terített egy törölközőt. Mélyen lélegezze be a gőzt, kilégzéskor pedig minden alkalommal emelje fel egy kicsit a fejét.

....Szénsavas vagy szénsavmentes? Melyik mellett döntsünk?
Néhányan azt gondolják, hogy ez csak ízlés kérdése, ez azonban nem mindig igaz. Néhány ásványvíz természetes módon szénsavas, a többinél ezt mesterségesen érik el. A szénsav egyik alkotóeleme a hidrokarbonát: ez a só gondoskodik a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyáról. Ha tehát fáradtnak vagy stresszesnek érzi magát, a szénsav felfrissíti majd. Az érzékeny gyomrúak viszont inkább a buborék-mentes terméket válasszák, mert a sok szénsavtól túlsavasodhat a gyomruk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.