Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esküvői babonák

2010.02.20

Esküvői babonák:


Bizonyára mindenki hallott már az esküvőhöz kapcsolódó babonákról. Egyesek hisznek bennük, mások nem. Lehet, hogy nem árt elővigyázatosnak lenni, hiszen az esküvő mindenki életében az egyik legfontosabb lépés, és senki nem szeretné ha valaki vagy valami beárnyékolná a boldogságát. Nos lássunk egy párat:.
MENYASSZONYI CSOKOR ELDOBÁSA:

A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság. Fontos hogy a menyasszony és vőlegény is viseljen belőle, ezért alakult ki a kitűző viselete. A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő aki férjhez megy a társaságból.
HARISNYAKÖTŐ ELDOBÁSA:
A csokordobás férfi megfelelője. Az ifjú férj hátrahajítja az ara harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Így dől el a soron következő vőlegény sorsa.
KISFIÚ AZ ÖLBEN:
Sok helyen elterjedt hogy az esküvői vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki a család nevét továbbviszi.
RIZSES:
Mikor az ifjú pár kijön a házasságkötő teremből a násznép rizst szór rájuk. A rizs a termékenységet jelképezi. Természetesen Ázsiából származik ez a szokás.
RÓZSASZIROM SZÓRÁS:
Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok vagy a virágszóró kislány rózsaszirommal hintik tele. Szintén a termékenység jelképe.
VALAMI RÉGI, ÚJ, KÉK, ÉS KÖLCSÖNKAPOTT:
Ez a szokás nagy múltra tekint vissza. Angliából származik ,ezt a babonát szinte minden menyasszony ismeri.
A menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell:
-valami régit:
ez általában családi ékszer, vagy édesanya, nagymama régi fátyla A menyasszony hajadonéletét szimbolizálja.
-valami újat:
ez általában a menyasszonyi ruha, fehérnemű lehet Jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik.
valami kölcsönkapottat: bármi lehet amit család, barátok kölcsönöznek neki A barátságot és a szerelmet jelképezi. Ezekre úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.

-valami kéket:
általában kék színű harisnyakötő A kék a hűség színe,a tisztaság jelképe.

EZÜST ÉRME A CIPŐBEN:
Ha pénzdarabot rejtenek a menyasszony cipőjébe, gazdagságot hoz a friss házasságba.
MENYASSZONYI TÁNC:
Éjfélkor a vőfély egy nagy fazekat tart a kezében,fakanállal üti, és közben kiabálja:Eladó a menyasszony! Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak a menyasszonnyal,a táncért pénzt dobnak a fazékba. Miután elfogytak a vendégek, a férj következik, ő általában a pénztárcáját dobja bele, elveszi a fazekat, ölbe kapja feleségét és kiszalad vele.
KÜSZÖBÖN ÁTEMELÉS:
Mikor az ifjú pár új lakásba költözik,a férj ölbe viszi át feleségét a küszöbön. Ez jelentheti, hogy becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lépett a lakásba, vagy szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, melyek a küszöb alatt bújnak meg.
FARÖNK:
Az esküvőre menet farönkkel zárják el a templomba vezető utat. A párnak fűrésszel ketté kell fűrészelnie a fatörzset. Ez azt szimbolizálja,hogy később leküzdenek majd minden felmerülő akadályt a házasságban.
PORCELÁNTÖRÉS:
Amerikában a friss házasok autójára üres konzervdobozokat erősítenek, amik nagy zajt csapnak, míg Európában a lakodalomban tányértöréssel űzik el a gonosz szellemeket akik félnek minden zajtól. Valamint a szegénységet is ezzel akarják elűzni.
ROZMARING:
A rozmaring virágnyelven a hűséget jelképezi. A hagyomány szerint a vőlegénynek és a menyasszonynak is viselnie kell.
MENYASSZONY ELRABLÁSA:
Ha a lakodalomban sikerül elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemli meg hogy feleségül vegye. A menyasszonyt valaki a násznépből elviszi egy kis időre, pl..:egy szórakozóhelyre. A vőlegénynek meg kell találnia, a közben felmerülő költségeket a vőlegény állja.
A MENYASSZONYI CIPŐ ELRABLÁSA:
Valaki a vendégek közül egy óvatlan pillanatban ellopja a menyasszony cipőjét. A férj csak úgy válthatja ki a cipőt, ha abból pezsgőt iszik, de egyéb feladatot is kitalálhatnak neki.
KOSZORÚTÁNC:
Az örömanya leveszi a lánya fejéről a fátylat, és egy lányok alkotta körbe viszi, ahol a lánya annak a fejére teszi a fátylat, aki szerinte a leghamarabb fog férjhez menni.
GYÖNGYÉKSZER:
A menyasszonynak nem szabad gyöngyöt viselnie az esküvőn, mert a gyöngy a könnyeket szimbolizálja, és sokat sír majd a házasság alatt.
SÓ, KENYÉR:
Az új közös lakásba mindig legyen só, és kenyér ,hogy soha ne kelljen nélkülözniük.
LAKÁS FELDÚLÁSA:
A vendégek belopóznak az ifjú pár lakásába, és rendetlenséget csinálnak, hogy az ifjú pár, ne feledkezzen meg a házasság nehézségeiről.

TORTA:
Minél nagyobb és szebb a torta, annál több gyermeke lesz majd az ifjú párnak.
A torta közös felvágása az összetartozást és egységet szimbolizálja az ifjú pár előtt álló házasságban.
Akinek a keze felül van a torta felvágása közben, az fogja a viselni a házasságban a nadrágot.
Édesek lesznek a házas évek, ha az ara és az ifjú férj megetetik egymást egy-egy falat tortával

IGEN-IDŐZITÉS:
Az Igen kimondásának időpontját alaposan meg kell tervezni. Ügyelni kell arra, hogy mindig az adott óra második felében kerüljön sor a hivatalos részre, mert ha az óramutató felfelé halad, az ifjú pár sorsa is felfelé ível majd.

A CSÓK:
Miután hűséget fogadott egymásnak a menyasszony és a vőlegény, a násznép figyelmének kereszttüzében, az egyház és a világ áldásával elcsattanhat közöttük az első hitvesi csók. Az esküvői vacsora során szokás, hogy a násznép újabb és újabb hitvesi csókokra buzdítja a párt, mégpedig úgy, hogy a vendégek evőeszközzel kocogtatják a poharaikat és a csörömpölés mellé hangos szóval is követelik a csókot

A NÁSZAJÁNDÉK:
A meghívott vendégek általában az esküvő előtt, a megérkezésükkor adják át az ajándékokat az ifjú párnak. Az a szokás, hogy az ifjú férj a nászéjszaka után adja át a nászajándékot a menyasszonynak. Régebben ez az ajándék gazdasági biztosítékot jelentett a fiatalasszony számára. A régi nemesi körökben jószágot, várakat és földeket adtak nászajándékul a menyasszonynak. Manapság ékszert (gyűrűt, nyakláncot, medált, órát, fülbevalót, stb.) szokás ajándékozni. A menyasszony is adhat a vőlegénynek nászajándékot. Az ajándékozásnak nincsenek megszabott határai: mandzsettagomb, nyakkendőtű és óra ajándékozása az általános. Minél egyénibb és fantáziadúsabb az ajándék annál értékesebb.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.